Operációkutatási Programrendszerek 2016 ősz

Laborgyakorlat

Hétfő 14-16-ig a H507-es teremben.

Tárgykövetelmények

Eredmények:

1. óra: Idézzük fel / ismerkedjünk meg az AMPL nyelvvel: Feladat, a matematikai modell AMPL-ben, adatok AMPL-ben, futtató file. Gyakorló feladat, a matematikai modell AMPL-ben, adatok AMPL-ben, futtató file.

2. óra: Feladat, szomszédsági mátrixhoz adatok a matematikai modell AMPL-ben, adatok AMPL-ben, futtató file.

3. óra: befejezzük az előzőt. 3 város 1 kerületbe feltétel nélkül: vk2.mod, vk2.dat, vk2.run, Algoritmusok AMPL-ben: TSP feladat,

4. óra: elmaradt

5. óra: Folytatjuk a TSP-t! 3. órai emlékeztető, tsp0.mod az összes feltétellel, adatok, run file. nagy adatfile, hány feltétel lenne? Manuális kiskör kizárás: tsp.mod, tsp.run.

6. óra: TSP automatikus feltételgenerálás nagy adatfile r'eszlet, futtató file automatikus kiskör kizárással. Feladat, modell, adatok, run file, vagy modell, run file

7. óra: Algoritmusok AMPL-ben: Kruskal algoritmusának megvalósítása AMPL nyelven: kruskal.ampl, hozzá egy adat. Valósítsuk meg az "egyszerűbb" minimális feszítőfa kereső módszert!

8. óra: I.zh

9. óra: Elmarad (nov. 1.)

10. óra: Oszlopgenerálás. Feladat, adat, Megértéshez angol nyelvű fóliák.

11. óra: Folytatjuk az oszlopgenerálást. modell file, run file

12. óra: Tanuljunk meg GAMS-ul! Nézzünk először egy példát, majd oldjunk meg ezt a példát! Adatok. Kvadratikus megoldás, linearizált megoldás vagy megoldás2.

13. óra: Bővebben a bilineáris tagok linearizálásáról, még egy kis GAMS. Írjuk fel a projekttervezési feladatot GAMS-ban. Beszéljünk a rúdvágási feladatról!

14. óra: II. zh.

Pótzh-k a pótlási héten. Oszlopgenerálás megértéséhez fóliák, illetve a Cutting Stock (rúdvágás) feladatokra magyarázó megoldások pdf-ben: Tutorial másik. GAMS-os megoldás magyarázattal vagy afóliák 7-14. oldal kb, de esetleg a fóliák is segíthetnek. Gyakorló feladat

Szorgalmi feladat:

SUDOKU megoldó példa adatra
8 királyno" probéma (feltételek max 4 sorban)

AMPL letöltése