Operációkutatás

Előadás: hétfő 10:15-11:45 H607 és páros hét péntek 10:15-11:45 H607
Labor: páros vagy páratlan héten szerda 10:15-11:45 H507-es terem

Tárgykövetelmények

Tervezett anyag

Tavalyi tételsor az alfejezetek pontos megjelölésével (90%-ban ez lesz idén is)


1. labor: Excel Feladat, megoldás (xlsx), megoldás (xls).
2. labor: Feladat, megoldás (xlsx), megoldás (xls). Feladat2
3. labor: GAMS Feladat, GAMS feliras.
4. labor: Továbbra is GAMS: Feladat GAMS feliras, Zsepis feladat zalai feladat.
5. labor: AMPL (A Mathematical Programming Language): feladat, modell AMPL-ben, adatok AMPL-ben, futtató fájl. 2. feladat, ampl dat futtató fájl érzékenységvizsgálattal
6. labor: Egy nehéz feladat, adatok modell AMPL-ben,adatok, futtató fájl. <Érzékenységvizsgálat AMPL-ben: feladat, ampl dat futtató fájl

Házi feladatok:

1. házi feladat: Mindenki külön feladatot kap, aki még nem kért, küdjön egy e-mailt! A megoldást emailben kell elküldeni, "1. Opkut HF" tárggyal. Ha kérdésed van "Opkut HF kérdés" legyen a tárgy, mert különben nem nézem meg javításig a levelet.
Írd fel a kapott feladat matematikai modelljét, és old meg az Excel segítségével. Elemezd az eredményt az Excel jelentései alapján (lásd ezt a példát). A matematikai modellt és az elemzést írhatod a levélbe, vagy akár az excel táblába is. Szeretném kérni, hogy a matematikai modellt magyarázattal írjátok fel, vagyis kiderüljön, hogy melyik feltétel mire vonatkozik, mi a változók jelentése. Ugyanígy az eredményt is röviden foglaljátok össze.
A megoldásokat értékelem, jegyet kaptok rá, és ezek majd beleszámítanak a vizsgajegybe. Egy 5-ös megoldást itt találtok. Szeretném az érzékenységvizsgálatokban nem viszontlátni a fenti két példa mondatait, illetve a lényeg az lenne, hogy kiderüljön, érted miről szól és tudsz értelmes következtetéseket levonni. Mondjuk mutassatok rá legalább 3 olyan dologra ami a feladat megfogalmazója számára érdekes lehet.

2. házi feladat: Elküldtem mindenkinek a feladatát az instrukciókkal, aki nem kapott, jelezze. Érdemes megnézni a pár leírást, illetve jegyzetet, amit feltettem az irodalomhoz, ha elakadnál. Aki nem akarja telepíteni a GAMS-t az próbálkozzon a NEOS Serveren.

3. házi feladat: Elküldtem mindenkinek a feladatát az instrukciókkal, aki nem kap, jelezze. A 5. labornál van egy példa érzékenységvizsgálattal, azt ez alapján tudjátok megcsinálni. Határidő: május 12.

4. házi feladat: Egy tanult módszer programozása valamilyen általad választott, és részemről elfogadott nyelven (ez lehet C/C++, Java, Pascal, stb. és akár Matlab kód is)
Figyelem!!! Jelentkezési sorrendben kapjátok a feladatokat, és elfogyhat egy nyelvhez a programozható módszer, ezért minél hamarabbi jelentkezéssel és mindjárt több lehetséges nyelv megadásával biztosíthatjátok, hogy barátságos legyen a házi feladat. Az input adatokat sima szöveges fájlban kell beolvasni, ezek szerkezetéről bővebben a módszernél adok információt. A kód legyen kommentezve laikusok számára is. Hacsak lehet, az input fájlnév az első argumentuma legyen a programnak. A forrás és a futtatható verzió is beküldendő egy README-vel, amiben a futtatáshoz adsz információt szintén laikusokat feltételezve. A fájlokat egy "Neved - Opkut 4.HF" könyvtárba tedd google drive-ba, majd oszd meg az OpKutHazi@gmail.com-mal. Ne változtass a fájlokon megosztás után, mert a beküldési dátum az utolsó módosítás dátuma lesz. A módszerekhez a szükséges információk: Szimplex módszer, Disztribúciós módszer, Magyar módszer, B&B hátizsák feladatra, Duál szimplex.
Határidő: május 26.

AMPL letöltése

Hasznos linkek, irodalom: