Felsőbb Matematika Informatikusoknak

                                                      Alkalmazott Algebra és Matematikai Logika

                                                                    Matematikai Logika
                                                                              Előadó: Ferenczi Miklós           Itt találja a dec.22-i zh. eredményeit. A zh.-k megtekinthetők január 4.-én 12h-kor a szobámban (H445). Aki elfogadja a vizsgajegy megajánlást, az jelentkezzen a január 5.-i vizsgára a Neptunban. Aki jan.5-én valóban vizsgázni kíván, az jelezze ezt e-mail-ben is az illetékes előadónak.         

A dec. 22.-i zh. helye változott: az E1A (a QBF13 helyett). Kezdés: 9.15!
A zh.-ra tehát nem kell jelentkezni a Neptunban, valamint azok is részt vehetnek, akik sikeres pót zh.-t írtak. Ugyanebben az időpontban és helyen lehet algebra vizsgát írni (erre viszont jelentkezni kell a Neptunban - aki algebrából és logikából is írna, jelezze nekünk e-mail-ben).


         A dec. 1.-i Matematikai logika zh. eredményeket, a megajánlott vizsga jegyekkel együtt, megtalálja a lap alján! A zh.-kat a pénteki óra alkalmával még meg lehet tekinteni.
                         A dec. 10.-i (pénteki) alkalommal ( a szokásos 10-12) gyakorló órát tartok azok számára, akik javítani kívánnak (akár elégtelenről), vagy pót zh.-t írnak - tehát elméleti előadás nem lesz.
                         
         Félév végi tudnivalók:

         Aláírás. Egy-egy tárgyrészből nem kapott aláírást az , aki a záró zh.-n nem jelent meg. Az egész tárgyból az kap aláírást, aki mindkét tárgyrészből kap aláírást. Tehát pót zh.-t csak azoknak kell írniiuk, akik valamelyik zh.-n (esetleg mindkettőn) nem jelentek meg.

         Megajánlott vizsgajegy beiratása. Aki elfogadja a megajánlást (most, vagy később), az jelentkezzen a Neptunban a jan. 5-i vizsgára, hogy be tudjuk írni a jegyet. Megajánálást az kap decemberben, aki mindkét tárgyrészből legalább elégségesre írta a zh-ját. A két részjegy megszerzése egymástól független, azonban a vizsgajegy feltétele mindkét részjegy megléte.

        Pót zh. alkalom. Dec. 14. QBF12 (jelentkezni nem kell a pót zh.-ra)
               10.00 Algebra. Ugyanolyan feltételek mellett lehet megajánlást szerezni, mint az első  zh. alkalmával (aki megírja, az viszont elveszíti a régi megajánlást). A zh. egyúttal aláírás pótlóként is szolgál. 
               11.30. Matematikai logika. A pót zh. logikából (30 perc) csak aláírás pótlásra szolgál (két feladat).

       Pótpót zh. Dec. 18. QBF12
                Ez alkalommal megajánlást szerezni nem lehet, a vizsga mindkét tárgyrészből csak aláírás pótlásra szolgál. Az írhatja meg, akinek legalább az egyik tárgyrészből van aláírása. Kötelező rá a Neptunban jelentkezni.

       Dec. 22. (első vizsga alkalom), 9.15, E1A 
                   Matematikai logika. Ugyanolyan feltételek mellett lehet megajánlást szerezni, mint a második  zh. alkalmával (aki megírja, az viszont elveszíti a régi megajánlást). Valójában tehát nem vizsga, hanem egy zh. Jelentkezni rá a Neptunban nem kell!
                   Algebra. Rendes vizsgának számít. Jelentkezni kell rá a Neptunban.

        A vizsgákról. Jelezni kell az érintett előadóknak e-mail-ben is (lukacs@math.bme.hu vagy ferenczi@math.bme.hu), a Neptun jelentkezés mellett, hogy algebrából, vagy logikából kívánnak-e vizsgázni (vagy mindkettőből). A matematikai logika vizsga hasonló lesz a második zárthelyihez. Az algebra vizsga csak 60 perces lesz, de több explicit elméletet fog tartalmazni.

        Ha bármilyen kérdése van, keresse az előadókat e-mail-ben! A pénteki (dec. 11.-i) órán még személyesen is tehet fel kérdéseket.

             
         
         2. zárthelyi, dec.1. 18-19h Terem beosztás, mint az 1. zh. alkalmával: E1B-ben: A–L-lel, StFNagy-ban: M–Z-vel kezdődő nevű hallgatók.
     
         A zh. anyaga a jegyzetből:
         1.(de 1.1.3 nem),
         2.1, 2.2 (de a 2.2.1 csak a 2. tételig), 2.3, 2.4.1
         3.1, (de 3.1.2 nem kell), 3.3.1, 3.2, 3.4 (de 3.4.3 nem kell),
         4.1, 4.2 (az 5. tételig)

          A zh. elméleti részében elsősorban a fenti fejezetek tételeit kell tudni és megérteni (és a tételekben előforduló fogalmak definícióit) - bizonyítás nem kell.
          Érdemes tanulmányozni a fenti fejezetekben található megoldott feladatokat.
          Minta zh.     
    

         Matematikai Logika előadás (8-14 hét):
         Hétfő 14-16,  E1C
         Péntek  10-12  E1C

         Tárgykövetelmények
         Megj. ebben a félévben nem lesz kötelező házi feladat.

         Jegyzet: Ferenczi Miklós, Matematikai logika, Műszaki kiadó, 2002, 2014 (második kiadás)


        Ferenczi Miklós
        tárgyfelelős (ferenczi@math.bme.hu)


        Matematika Logika zh. eredmények: