SZÁMÍTÓGÉPES GRAFIKA
TEST- ÉS FELÜLETMODELLEZÉS

2011/12/2

CADKEY (CD kép letöltése: cadkey.iso).  EREDMÉNYEK


Gyakorló feladatatok Számítógépes grafikához: 1. zh, 2. zh

             1.    Drótvázmodellek szerkesztése. L1A, L1B, L1C, L1D

             2.    Egyszerű testmodellek. L2A, L2B

             3.    Modellek szerkesztése térben 1. L3A, L3B, L3C

             4.    Modellek szerkesztése térben 2.

1. Példa: Készítsük el az ABCDM szabályos négyoldalú testmodelljét, ha adott a gúla M csúcsa és a hosszúságú AB alapélének UV egyenese.

2. Példa: Készítsük el az ABCDAXBXCXDX kocka testmodelljét, ha adott az A csúcsa és BDX testátlójának PQ egyenese.

3. Példa: Készítsük el az ABCDEM szabályos ötoldalú gúla testmodelljét, ha adott a gúla M csúcsa, MA oldalélének MK egyenese, és tudjuk, hogy ABCDE alaplapja illeszkedik az adott [U, V, W] síkra.

4. Példa: Készítsük el az ABCDEFM szabályos hatoldalú gúla testmodelljét, ha adott az AB alapélének UV egyenese és a szemközti DE alapél egyenesének W pontja, továbbá tudjuk, hogy a gúla M csúcsa illeszkedik az adott PQ egyenesre.

             5.    Összetett testmodellek 1 – Szabályos testek. L5A, L5B

             6.    Összetett testmodellek 2 – Görbült felületekkel határolt testek szerkesztése. L6A, L6B, L6C

             7.    Összetett testmodellek 3 – Spline-görbék alkalmazása. L7A, L7B

             8.    Önálló modellezési feladat 1.  A feladat témája: madáretető vagy kutyaház vagy szerszámos bódé vagy újságos pavilon.
A modell legalább 5 komponenst tartalmazzon legalább 3 különböző definícióval előállítva. A megoldást otthon kell megtervezni és dokumentációját elkészíteni. Az ábrákkal illusztrált dokumentációban le kell írni az alaptestek definiálását (paramétereit) és pozicionálását (transzformációk), illetve a testeken végrehajtott műveleteket (unió, metszet, stb; CADKEY parancsokat viszont nem kell írni.) Az előkészítés alapján, az órán „nulláról” indulva kell elkészíteni a modellt. A bemutatást követően a dokumentációt is be kell adni kinyomtatva és az elkészített modellel együtt elektronikusan is.

             9.    Felületmodellek 1. L9A, L9B

        10.    Felületmodellek 2. L10A, L10B

        11.    Felületmodellek 3. L11

        12.    Önálló modellezési feladat 2.  A feladat témája: vasaló.
Felületmodellt kell készíteni, amely legalább 5 alkatrészből épül fel (ezek között test is szerepelhet, de legalább 3 spline-felület legyen). A megoldást most is otthon kell megtervezni és dokumentációját elkészíteni. Ebben le kell írni a modellben felhasznált görbék, felületek, és testek definiálását (típusát, paramétereit) és pozicionálását (transzformációk), valamint a rajtuk végrehajtott egyéb műveleteket (unió, metszet, lekerekítés, stb; CADKEY parancsokat most sem kell írni.) Az előkészítés alapján, az órán „nulláról” indulva kell elkészíteni a modellt. A bemutatást követően a dokumentációt is be kell adni kinyomtatva és az elkészített modellel együtt elektronikusan is.

        13.    Modellezés KeyCreator-ban: L13