SZÁMÍTÓGÉPES GRAFIKA
TEST- ÉS FELÜLETMODELLEZÉS

2012/13/2

Gyakorló feladatatok Számítógépes grafikához: 1. zh, 2. zh

1.    Drótvázmodellek szerkesztése. L1A, L1B, L1C

2.    Modellek szerkesztése térben 1 – Egyszerű modellek. L2A, L2B, L2C

3.    Modellek szerkesztése térben 2 – Szabályos testek. L3A

4.    Modellek szerkesztése térben 3.

1. Példa: Készítsük el az ABCDM szabályos négyoldalú gúla testmodelljét, ha adott a gúla M csúcsa és a hosszúságú AB alapélének UV egyenese.

2. Példa: Készítsük el az ABCDAXBXCXDX kocka testmodelljét, ha adott az A csúcsa és BDX testátlójának PQ egyenese.

3. Példa: Készítsük el az ABCDEM szabályos ötoldalú gúla testmodelljét, ha adott a gúla M csúcsa, MA oldalélének MK egyenese, és tudjuk, hogy ABCDE alaplapja illeszkedik az adott [U, V, W] síkra.

4. Példa: Készítsük el az ABCDEFM szabályos hatoldalú gúla testmodelljét, ha adott az AB alapélének UV egyenese és a szemközti DE alapél egyenesének W pontja, továbbá tudjuk, hogy a gúla M csúcsa illeszkedik az adott PQ egyenesre.

5.    Összetett testmodellek 1 – Síklapokkal és forgásfelületekkel határolt testek szerkesztése. L5A, L5B, L5C

6.    Összetett testmodellek 2 – Spline-görbék alkalmazása. L6A, L6B, L6C

7.    Összetett testmodellek 3. L7A, L7B.

8.    Önálló modellezési feladat 1. A feladat témája: Zsúrkocsi
(Ötletek: lehet pl. polcos vagy fiókos, hajlított fogantyúval, 2, 3 vagy 4 kerékkel, téglalap vagy kör alakú tálcával, stb.)
A modell legalább 5 komponenst tartalmazzon legalább 3 különböző definícióval előállítva. A megoldást otthon kell megtervezni és dokumentációját elkészíteni. Az ábrákkal illusztrált dokumentációban le kell írni az alaptestek definiálását (paramétereit) és pozicionálását (transzformációk), illetve a testeken végrehajtott műveleteket (unió, metszet, stb; CAD parancsokat viszont nem kell írni.) Az előkészítés alapján, az órán „nulláról” indulva kell elkészíteni a modellt. A bemutatást követően a dokumentációt is be kell adni kinyomtatva és az elkészített modellel együtt elektronikusan is.

9.    Felületmodellek 1. L9A, L9B

10. Felületmodellek 2. L10A, L10B

11. Felületmodellek 3. L11A, L11B

12. Önálló modellezési feladat 2.  A feladat témája: Hagyományos asztali telefon, VAGY mobiltelefon fülhallgatóval és töltővel
Felületmodellt kell készíteni, amely legalább 5 alkatrészből épül fel (ezek között test is szerepelhet, de legalább 3 spline-felület legyen). A megoldást most is otthon kell megtervezni és dokumentációját elkészíteni. Ebben le kell írni a modellben felhasznált görbék, felületek, és testek definiálását (típusát, paramétereit) és pozicionálását (transzformációk), valamint a rajtuk végrehajtott egyéb műveleteket (unió, metszet, lekerekítés, stb; CAD parancsokat most sem kell írni.) Az előkészítés alapján, az órán „nulláról” indulva kell elkészíteni a modellt. A bemutatást követően a dokumentációt is be kell adni kinyomtatva és az elkészített modellel együtt elektronikusan is.