Vizsga előtti nap (hétfőnként) többnyire van konzultáció. Friss információkért látogassátok az előadó honlapját illetve a neptun levelező rendszerét.A honlapon szereplő megoldások tartalmazhatnak elírásokat, hibákat. Ha bármit észrevesztek, jelezzétek légyszi.Alul találjátok a vizsgán is használható statisztikai képletgyűjteményt. Felül megtaláljátok, hogyan kell kiszámolni a korrigált empirikus szórásnégyzetet ((s_n*)^2-t). Fontos, hogy a t-próbákba ennek a gyökét, vagyis a korrigált empirikus szórást kell helyettesíteni. Megjegyzem, ahogy az utolsó gyakorlaton is megtettem, hogy a lenti statisztika megoldásban több helyen is rosszul van kiszámolva a korrigált empirikus szórás, például a 9-es feladatban, ami a 8. a megoldások között 0,36 helyett 0,4 a korrigált empirikus szórás.


Vizsgán is használható statisztikai képletgyűjtemény

Megigértem, hogy a 6. hét 1e feladatának felrakom a megoldását (gyakorlaton is megoldottuk csak volt aki sietett). Ez a vizsgához képest elég későn jutott eszembe, így helyette belinkelem az előadó honlapján található régi feladatsort és annak megoldását. Itt a 3c feladat hasonló a megigérthez.


Előadó honlapján található feladatsor

Még gyakorlaton megigértem, hogy felrakom a negyedik hét 10-es feladatának a megoldását. Alul találjátok. Több szempontból is érdekes, először is a Hoeffding egyenlőtlenséget a várható értéktől való alulról eltérés valószínűségének becslésére kell benne használni (Ezt a módosított formát gyakorlaton csak felírtam de nem használtuk. Megjegyzem, hogy a Cramer egyenlőtlenségnél mindez természetesebben jön elő). Másrészt itt az összeg darabszámát kell becsülni.


IV/10-es megoldása

Itt pedig az előadó honlapján található egyik feladatsor és az ott található megoldása található. A második feladatra hívom fel a figyelmeteket, ahol is 3 megoldást találtok. A 3 megoldás együtt szerintem sokat segít a Cramer tétel és a Poisson folyamat megértésében.


Előadó honlapján található feladatsor

Előadó honlapján található megoldás

Pótzh eredmények már elérhetőek.Pótzh eredmények

Az eredmények már a honlapomon is olvashatóak. Ha valaki nem találja a sajátját, akkor nézze meg a másik gyakorlatvezető Horváth Illés honlapján, vagy az előadó honlapján található listát.


Eredmények szerda 16-18

Eredmények csütörtök 16-18

Eredmények péntek 8-10

Nagyon hasznosak az előadó honlapján található elméleti anyagok, régi zh-k és házik. Javaslom, hogy foglalkozzatok a házikkal, mert az anyag megértése akkor mélyül el igazán ha ti magatok gondolkodtok a feladatokon.Kedden 12:45-13:45 között és szerdán 18:00-19:00 között vannak a fogadó óráim. Ilyenkor megtaláltok a H épület V. emeletén található szobámban (H503a, ki van írva a nevem). Email-t is rendszeresen olvasok.Rengeteg hasznos informació az előadó honlapján

Beadható házi

Nevezetes eloszlások képletei az előadó honlapjáról

Normális és t-eloszlás táblázata az előadó honlapjáról


Az első két hét gyakorlati anyaga ismétlés kiegészítve Poisson folyamattal és teljes várható érték tétellel. Az ismétlőbb jelleg miatt úgy gondoltam, hogy nem árt ha több feladat elérhető, így három feladatsort is kirakok az első két héthez kötődően.Első és második hét A feladatsora

Első és második hét B feladatsora (angol nyelvű)

Első és második hét C feladatsora, itt több a Poisson folyamatos feladat


Az 1-2C/4-es Poisson folyamatos feladat megoldását találjátok a következő két képen:


1-2C/4 megoldása I.

1-2C/4 megoldása II.


A harmadik hét anyaga generátorfüggvény és alkalmazása elágazó folyamatokra. Megint van angol nyelvű feladatsor is (most egyben lehet letölteni a kettőt). Kérésre emailben bármelyik feladat fordítását elküldöm. Bátran írjatok ha valami nem világos.Harmadik hét feladatsora


A negyedik hét anyaga a nagy eltérés tételek.A negyedik hét feladatsora


Úgy gondoltam, hogy zh előtt nem árt mélyíteni a Poisson folyamat ismeretét, ezért a következő képen találjátok az 1-2C/5-ös feladat megoldását:


1-2C/5 megoldása


Itt pedig a megigért 3B/10-es feladat megoldását találjátok (ki van számolva N generátorfüggvénye)


3B/10-es megoldása


Az ötödik hét anyaga a diszkrét Markov-láncok.Ötödik hét feladatsora első oldal

Ötödik hét feladatsora második oldal


A hatodik hét anyaga a folytonos Markov-láncok.Hatodik hét feladatsora


A hetedik hét anyaga statisztikaHetedik hét feladatsora

Megoldás a hetedik héthez kötődően (kisebb elszámolásokat tartalmaz, első feladat megoldása nem szerepel benne)