Vetier András tárgyhonlapja

Kis segítség (nem eszerint haladunk, de jól jöhet)

IBM Statistics 20 Brief Guide

eredmények


Első gyakorlat

Második gyakorlat

Harmadik gyakorlat

Negyedik gyakorlat


Aki szeretne a házifeladatokon javítani, az írjon nekem egy emailt. Küldök 4 új 5 pontos feladatot, amelyeket együtt lehet beadni. Az új feladatokra kapott pontszám felülírja a régit.


A pénteki zh kettes feladatával volt a legtöbb gondotok. A lényeg az volt, hogy az empirikus korreláció 0-nak tekinthető (persze a konkrét érték nem pont 0, csak a közelében van), a valtozók mégsem függetlenek. Utóbbit diszkretizálással, majd chi-négyzet függetlenségvizsgálattal kellett kimutatni.


A keddi zh típushibái a következők. Az első feladatban nem tudtátok mivel is kellene tesztelni azt, hogy a férfiak és a nők különböznek-e beosztás tekintetében. A megoldás chi-négyzet függetlenségvizsgálat. Tekintve, hogy mindez nem volt magától értetődő, így csak 2 pontot vontam le attól, aki ezt nem tudta (aki tudta azt igyekeztem kicsit jobban jutalmazni). A második feladatban nagyon kevesen jöttetek rá a számolások mögötti lényegre. Szignifikánsan pozitív a korreláció az egészségügyi támogatások mértéke és a jelentett megbetegedések száma között. Ezt megmagyarázza a parciális korreláció, ha kiszűrjük az orvosi látogatások száma változó hatását, akkor a korreláció eltűnik. Vagyis feltehetőleg az az igazság, hogy a nagyobb támogatás mellett több ember jut orvoshoz, ezért lesz magasabb a jelentett megbetegedések száma.