Gyakorló Óra feladatai:

Contents

Első Feladat

Írjunk olyan tobbfelenKozelit nevű szkriptet aminek van 1 bemenete (n), ami megmondja hány helyen közelítjük az exp(-x^2) függvényt a [-5,5] intervallumon. Opcionális második paramétere lehet 'spline', 'polyfit' és 'both' ami a közelítés módját adja meg. 'both' esetén mindkét módszerrel közelít. Ábrázoljuk a kapott eredményeket.

Második Feladat

Egy új, kísérleti szárnnyal mérik a fogyasztás csökkenését repülőknél. A kísérlet drón mindig ugyanazt a pályát járja be. A pályákon rendre:

4, 4.5, 4.7, 5, 5.1, 3.7, 4.2, 4.4, 5, 5.1, 3.9, 4.1, 4.3, 4.4

liter fogyasztást mértek. Végezzünk T-próbát arra vonatkozóan, hogy a fogyasztűs várható értéke megegyezik-e 4.9 literrel? Ha különbözik milyen szignifikancia szinten különbözik? Ha meg akarnák ismételni a fenti kísérletet. Hány repülést kéne végrehajtaniuk, hogy legalább 99%-os biztonsággal hasonlóan jó eredményt kapjanak?

Harmadik Feladat

Egy fülemülefaj magyarországon, és a környező országokban is elterjedt. Az itthoni ornitológusok mintát vettek, hogy hány tojás van a fészkekben, az alábbi eredményeket kapták:

5, 5, 6, 6, 5, 4, 4, 6, 4, 5, 3, 7, 5

Romániában is elvágezték a kísérletet, és következőt mérték:

6, 5, 4, 4, 3, 3, 5, 5, 5, 6, 5, 6, 5

Vajon mindékt helyen ugyanolyan jól érzi magát a faj? Végezzünk kétmintás T-próbát, állapítsuk meg, hogy mekkora szgnifikancia melett különbözik a két minta!

Negyedik Feladat

Az alábbi szövegben számoljuk meg az "sz"-ek számát:

'A helyzete nem szerencsés. Apró szemcsés homokkal telve a füle, a nyelve.'

Ötödik feladat

A "Testfile.xlsx" három oszlopot tartalmaz az első oszlopban van a hely ahol a második két függvény értékeit számoltam. Sajnos a jkét függvényt nagyon nehéz számolni, csak numerikusan közelített értékeim vannak amik nem mindig jók, viszont tudom, hogy a függvényeknek monoton csökkenőnek kell lenniük. Tegyük őket monotonná, és ábrázoljuk az eredényt!