Virtuális laboratóriumok a valószínűségszámítás és statisztika oktatásában

Információk a jegyzetről

Tartalomjegyzék

 1. Foundations (Alapok)
 2. Valószínűségi mezők
 3. Eloszlások
 4. Várható érték
 5. Nevezetes eloszlások
 6. Véletlen minták
 7. Pontbecslések
 8. Intervallumbecslés
 9. Hipotézisvizsgálat
 10. Geometriai modellek
 11. Bernoulli kísérletek
 12. Véges mintamodellek
 13. Games of Chance (Szerencsejátékok)
 14. The Poisson Process (Poisson folyamat)
 15. Renewal Processes (Felújítási folyamatok)
 16. Markov Chains (Markov láncok)
 17. Interacting Particle Systems (Kölcsönható részecskerendszerek)

További anyagok

Előszó

Ezen az oldalon egy interaktív valószínűségszámítási és matematikai statisztikai jegyzet található. A jegyzettel elsődleges célunk, hogy az oktatási választék lényeges bővítését érjük el a valószínűségszámítást tanítóknak és tanulóknak (elsősorban az egyetemi mérnök-, és matematikushallgatóknak). Ebben fontos szerepet játszanak a bőségesen fellelhető appletek, adathalmazok, életrajzi adatok. További információ angol nyelven a Bevezetőben található.

Technológiák

A továbbiakban sok, fejlett technológiai eszközt használunk (például MathML, CSS, Java) annak érdekében, hogy a matematikai képletek minél szebben jelenjenek meg. Részletesen erről szintén a Bevezetőben olvashatunk.

Böngésző

A tökéletes megjelenítést egyelőre csak a Mozilla Firefox böngésző legfrissebb verziója teszi lehetővé. Szükséges továbbá a STIX fontkészlet telepítése, és a legfrissebb Java plug-in. A megfelelő linkekre, vagy az alábbi ikonra kattintva telepíthetjük, vagy frissíthetjük a böngészőt, illetve a plug-inokat.

Firefox.png Java.png

A jegyzet olvasható más böngészővel is, azonban a matematikai képletek ilyenkor valószínűleg nem látszanak majd helyesen (természetesen az oldalak és az appletek ilyenkor is elérhetőek).

Szerzői jogok, támogatók

Ez a jegyzet egy nagy sikerű, angol nyelvű interaktív valószínűségszámítási és statisztikai jegyzet (Virtual Laboratories in Probability and Statistics) magyarítása. Az angol nyelvű jegyzet az előző linkre kattintással, vagy a http://www.math.uah.edu/stat/ url-be írásával érhető el. Az eredeti jegyzet szerzői jogairól az alábbi ikonra kattintva olvashatunk.

Creative Commons Image

Az angol nyelvű jegyzet magyarítása a TÁMOP-4.1.2.-08/2/A/KMR pályázat támogatásával készül. Részletes információk a nyertes pályázatról itt találhatóak. A magyar változat elkészítésében részt vesznek: Nándori Péter (BME), Szabados Tamás (BME) (első négy fejezet), valamint a Gábor Dénes Főiskola munkatársai: Ratkó István és Kupcsikné Fitus Ilona (5-11. fejezetek).

A nem magyarított részeket egy az egyben átvettük az eredeti jegyzetből, az ezekre utaló hivatkozásokat is meghagytuk. A jegyzettel kapcsolatos bármilyen észrevételt hibát szívesen fogadunk a nandori "kukac" math "pont" bme "pont" hu címre.

This work is based on the 'Virtual Laboratories in Probability and Statistics' by Kylie Siegrist: http://www.math.uah.edu/stat/.