Előszó


Az ember alkotásra teremtetett. Tudom, hogy mennyire szeretek alkotni. És ugyan nem vagyok zseni a festészetben vagy a zenében, programot viszont tudok írni.

Nem sokkal azután, hogy be lettem mutatva a számítógépeknek, hamar érdekelni kezdtek a számítógépes nyelvek. Hittem, az ideális programnyelvet meg lehet valósítani és én akartam megtervezni, kitalálni azt. Később, népi tapasztalatra szert téve, rájöttem, hogy ez a fajta ideális, minden célra alkalmas nyelv talán macerásabb, mint én előzőleg gondoltam. De még mindig reméltem, meg tudok egy olyan nyelvet tervezni, amely a mindennapos munkák nagy részére alkalmas. Hallgatóként ez volt az álmom.

Évekkel később egyszer beszélgettem kollégákkal a szkript nyelvekről, azok erejéről és lehetőségeikről. Nekem, aki több mint 15 éve elkötelezett OO rajongó, úgy tűnt, az objektum orientáltan programozni szkript nyelvvel is lehet.

Majd emlékezve régi álmomra elhatároztam, megtervezem a saját nyelvemet. Először csak játszogattam vele munka közben. Azonban fokozatosan kinőtte magát és elegendőnek mutatkozott a Perl kiváltására. A vörös drágakő után Ruby-nak neveztem el és 1995-ben publikáltam a nyilvánosság számára

Azóta rengetegen ismerkedtek meg a Ruby-val. Hiszed vagy sem, a Ruby jelenleg népszerűbb itt, Japánban a Pythonnál. Azt remélem, hogy végül ugyanígy fogadják majd az egész világon.

Hiszem, hogy az élet értelme, ha részben is, hogy boldogak legyünk. Erre építve úgy lett a Ruby tervezve, hogy ne csak könnyű legyen benne programozni, hanem szórakoztató is. Ez lehetővé teszi a jobb koncentrálást a programozás alkotói részére - kevesebb stresszel. Ha nem hiszel nekem, olvasd el ezt a könyvet és próbáld ki a Ruby-t. Biztos vagyok benne, magad is rá fogsz erre jönni.

Nagyon hálás vagyok azoknak, akik csatlakoztak a Ruby közösséghez, mert rengeteget segítettek nekem. Majdnem úgy érzem, a Ruby gyermekeim egyike, de az tény, hogy rengeteg ember összefogásának eredménye. Nélkülük sohasem lehetett volna a Ruby az, ami most.

Külön hálával tartozom a könyv szerzőinek, Dave Thomasnak és Andy Huntnak. A Ruby sosem volt egy jól dokumentált nyelv. Mivel én jobban szerettem programok írni, mint dokumentálni, a Ruby leírások valószínűleg nem olyan alaposak, mint amilyennek lenniük kellene. El kellett volna olvasnod a forráskódot ahhoz, hogy ismerd a nyelv pontos működését, de Dave és Andy már megtette helyetted is.

El kezdtek érdeklődni egy kevésbé ismert távol-keleti nyelv iránt. Kutatták, végigolvastak több ezer sornyi forráskódot, megszámlálhatatlanul sok teszt szkriptet és emailt írtak, kiigazítottak pár nem egyértelmű viselkedését a nyelvnek, hibákat találtak (és sokukat ki is javították), végezetül pedig összeállították ezt a remek könyvet. A Ruby most már biztosan jól dokumentált!

Nem volt egyszerű dolguk. Miközben írták könyvet, módosítgattam a nyelvet. Azonban együtt dolgoztunk a frissítéseken, ez a könyv annyira precíz, amennyire csak lehet.

Remélem, hogy mind a Ruby, mind a könyv segít majd a programozás könnyebbé és élvezetesebbé tételében. Jó szórakozást!

Yukihiro Matsumoto, a.k.a. Matz

2000. október, Japán

Következő oldal >