Beléndek - Hyoscyamus niger ( Solanaceae )

Társnevei: belind, bellény, billinfû, disznóbab, csábítófû, csalmatok

A növény leírása: Kétéves, ritkán egyéves gyom. Gyökere kb. 10 cm hosszú, sárgásbarna. Szára 30-100 cm magas, hengeres vagy kissé szögletes, elágazó, mirigyszõrös. Az elsõ évben tõlevélrózsát fejleszt. Tõlevelei nagyok, durván fogasak. Szárlevelei hosszúkásak, karéjosak vagy kanyargós élûek. Piszkos halványsárga színû, korsószerû virágai rövid kocsányokon, murvalevelek hónaljában ülnek. A csésze zöld, szálkás végû, hegyes fogakkal. Májustól júliusig virágzik. Termése 1,5-2 cm-es bögre alakú tok. Vese alakú, kissé lapított magvai aprók, barnásszürkék ( a mákéhoz hasonlít). Egy toktermésben kb. 200 mag van, gyermeknek már 15 db mérgezést okoz.

Elõfordulása: Trágyatelepek környékén, állatszálláshelyeken, legelõkön, delelõ- és itatóhelyek környékén, kukoricavetésekben és egyéb nitrogéndús élõhelyeken; illetve útszéli gyomtársulásokban.

Hatóanyagai: A növény átható, kellemetlen szagú és minden része hioszciamin, atropin, szkopolamin (atroszcin) alkaloidokat, valamint 3-8% cseranyagot tartalmaz. Ezek mellett a levélben kolin és nyomokban illóolaj, a magban hioszcipikrin glükozidszerû keserûanyag és zsíros olaj van. Alkaloidjai a paraszimpatikus végkészülékeket bénítják. Az összalkaloid-tartalom 0.05-0.3% között mozog. Hatóanyagban leggazdagabbak a magvak és a gyökér. Mérgezõ hatását szárítva is megtartja.

A megbetegedés tünetei: Szarvasmarhákon és enyhébb tünetek között borjakon felfúvódás, nyugtalanság, nehezített légzés, néha tetániás, majd epileptoid görcsök jelentkezhetnek, s végül általános bénulások között következik be az elhullás. Sertéseken erõs pupillatágulattal és hányással kezdõdik a megbetegedés és ezzel a mérgezõ anyag nagy része rendszerint ki is ürül a szervezetbõl.

Emberek megbetegedését is tapasztalták, és a betegség kiváltására 2 mg szkopolamin elfogyasztása már elegendõ volt. Tünetei: szapora légzés, izgatottság, szomjúságérzet, esetleg szájszárazság és pupillatágulás.

Kezelés: hánytatás, aktív szén, gyomormosás és bélmosás ajánlott. (Fizosztigmin és a pilokarpin jó antidótumok, utóbbi csak enyhe mérgezéskor)