Wikipédia

kezdőlépések

Ez az oldal azoknak szól, akik még nem vettek részt a magyar wikipédia szerkesztésében. A szerkesztés megkezdése előtt érdemes néhány fontos dolgot elolvasni, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy mit szabad és mit nem, mi lehet és mit nem, illet mit hogy illik csinálni a wikipédiában.

Fontos, hogy regisztráljatok, ha nem is feditek fel a valódi kiléteteket. Az anonim szerkesztőket a wikipédia csak IP-cím alapján tudja felismerni, így az anonim szerkesztőnek szánt üzenetek nem biztos, hogy célba érnek, illetve ha valaki ugyanarról az IP-címről vandálkodik, akkor a blokkolás miatt te sem tudsz szerkeszteni. Ha regisztrálsz (ami kb. 30 mp), akkor személyreszóló üzeneteket lehet neked küldeni, illetve ha engedélyezed email küldését, akkor privát üzeneteket is kaphatsz szerkesztőtársaidtól.

Ha regisztráltál, akkor a userlapodat érdemes létrehozni. Ez azért hasznos, mert ha feltünteted itt, hogy mihez értesz, milyen nyelveket beszélsz, akkor a szerkesztőtársak vitás kérdésekben tudják, hogy szakember vagy-e vagy sem, és ennek megfelelően veszik figyelembe a véleményed. A userlapokról itt olvashatsz bővebben.

Mielőtt egy új szócikket létrehoznál, érdemes a homokozóban kipróbálni a szoftver adta lehetőségeket. Persze ehhez tudni kell, hogy mire képes a szoftver. Ezt a szerkesztési alapok oldalról indulva lehet megtudni. Az első lépésekről szóló oldalt mindeképpen érdemes elolvasni.

A wikipédia szerkesztése közben be kell tartani annak alapvető irányelveit. Ezek összefoglalására jött létre az Irányelvek és útmutatók oldal. Ez egy elég kiterjedt leírás, a teljes oldalhalmaz végigolvasása elég időigényes. Ezért az induláshoz feltétlenül szükségeseket kiemelném:

Érdemes elolvasni ezenkívül a Hogyan írj jó szócikket oldalt. Ebben vannak olyan alapvető információk, amiket egy cikk írásakor szem előtt kell tartani.

Mivel a ti feladatotok matematikai szócikkek írása, így érdemes áttekinteni a matematikai szócikkeket. Erre két kiindulópont adódik. Az egyik a Matematika kategória, mely az összes ebbe a kategóriába besorolt szócikk felsorolását tartalmazza. Persze az alkategóriákat is érdemes böngészni. A másik lehetőség a Matematikaportál. Innen nem feltételnül érhető el minden szócikk közvetlenül, de egy kicsit talán kevésbé száraz a cikklistához képest.

Ha bárkinek segítségre van szüksége vagy egyéb kérdése adódik, akkor nyugodtan írjon a
juhasz KUKAC sztaki PONT hu
címre vagy a wikipédiás vitalapomra.

Jó munkát!