Szabad komputer algebra rendszerek

A minikonferenciáról

A kutatóegyetemi pályázathoz tartozó „Képzők képzése” keretében egy olyan kurzust tartunk, melynek témája a perspektivikusabb „Szabadon elérhető komputer algebra rendszerek” megismerése, kiemelve azok matematikai tudását, valamint interaktív, az oktatásban jól használható képességeit. A kurzus a Windows és Linux alatt is futó Sage és GeoGebra rendszerekre koncentrál. Az első napon előadások lesznek, a következő napon laborfoglalkozások.

Sage
Szabad, nyílt forráskódú matematikai szoftver, amely több (kb. 100) szabad szoftver tudását egyesíti egy Python-alapú rendszerben. Missziója sokat sejtet: „Creating a viable free open source alternative to Magma, Maple, Mathematica and Matlab.” Valóban igen jól használható, nagy tudású – sokak által kutatásaikhoz is használt – rendszerről van szó (melyet elsőéves matematikus hallgatóinknak már oktatunk)! (http://www.sagemath.org)
GeoGebra
Szabadon elérhető, oktatási célokra készült dinamikus matematikai szoftver, mely a geometria, algebra és kalkulus elemeit ötvözi. Általános iskoláktól egyetemekig minden szinten használják. Középiskoláinkban is terjed a használata. Minket két okból érdekelhet: számíthatunk rá, hogy diákjaink közül egyre többen fogják ismerni, és alkalmas interaktív matematikai segédanyagok elkészítésére, ami elsősorban a mérnökoktatásban kamatozhat. (http://www.geogebra.org)

A minikonferencia programja

NapHelyIdőpontElőadóCím
2012-03-27 keddKF8214:20-15:20Lavicza ZsoltGeoGebra közösség és fejlesztés
15:30-16:00Koren BalázsA GeoGebra rendszer
16:10-17:10Móra PéterA SAGE rendszer
2012-03-28 szerdaH20716:00-17:30Móra PéterSAGE labor
17:30-19:00Mahler Attila, Lakó ViktóriaGeoGebra labor

Az előadásokról

Lavicza Zsolt
A bemutatott anyagok: az összes anyag tömörítve zip-pel, a prezentáció pdf-ben, a többi anyag a GeoGebra formátumában: 01_slope.ggb, adding_number_line.ggb, calc_taylor_polynomial.ggb, casteldelmonte.ggb, int_upper_lower_sum.ggb, linalg_transform_picture.ggb, List of quadratics.ggb, logistic_map_cobweb.ggb, mirror-image.ggb, mirror-point.ggb, multiplying_fractions.ggb, param_sine.ggb, Regression.ggb, sin.ggb, theojan.ggb.
Koren Balázs
Az összes anyag tömörítve zip-pel, a prezi:

Anyagok a GeoGebra formátumában: 1_hsz_szerk.ggb, 2_transzform.ggb, 3_harmad_fv.ggb, 4_folytonossag.ggb, 5_deriv_sin.ggb, 6_int_also_felso_ossz.ggb, 7_statisztika.ggb, 8_statisztika_normal.ggb, alap.ggb, inverzio.ggb, komplex.ggb, taylor_polinom.ggb, és egy html file: int_also_felso_ossz.html.
Móra Péter
Az előadás pdf formátumban, a sage-oldalak html formátumban:
http://www.math.bme.hu/~morap/sagedocs/Demo%20--%20Sage.html
http://www.math.bme.hu/~morap/sagedocs/Sage%20kalkulus%20--%20Sage.html
http://www.math.bme.hu/~morap/sagedocs/Sage%20prog%20--%20Sage.html
http://www.math.bme.hu/~morap/sagedocs/Sage%20prog2%20--%20Sage.html
http://www.math.bme.hu/~morap/sagedocs/Gyakorlat%20--%20Sage.html