Alkalmazott Matematikai Nap 2014

a BME TTK Matematika Intézetben

Prof. Alain Goriely (University of Oxford) előadása:
What Mathematics Really Does: from Brain to Climate

2014. október 9. csütörtök, 16:00
Helyszín: BME "K" épület 155. terem

 "In this talk, I will discuss the role and need of mathematical modelling in modern science and society at large. Starting with simple examples from nature, physiology, and engineering, I will show how mathematics can be used to gain insight into important problems and new challenges. I will also try to show that many of these problems lead naturally to interesting mathematics questions and that over the centuries, the interplay between pure and applied mathematics has been a fertile ground for discovery and innovation."

 

Laborok bemutatkozó előadása

2014. október 9. csütörtök, 17:00
Helyszín: BME "K" épület 155. terem

Laborlátogatások

A laborok korlátozott befogadóképessége miatt a laborlátogatásokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrációra Alain Goriely előadásán (2014. október 9. csütörtök, 16:00, K.155. terem) még lesz lehetőség.

 

BME Morfológia Laboratórium

Időpontok: október 10. péntek, 14:30, 15:00, 15:30 (3 turnus, létszám: 6 fő/turnus) 
Cím: BME "EL" épület, I. emelet, Czakó Adolf laboratórium (bejárat a "D" épület felől); 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca.
A labort működtető tanszék webcíme: http://www.szt.bme.hu/

A BME Morfológiai Laboratórium a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszéken működik. A laborban élő és élettelen természeti és szerkezeti formákat és azok időbeli fejlődését vizsgáljuk. Teknősök páncélját mérve és matematikailag modellezve megmutattuk, hogy néhány faj képes a gravitáció segítségével talpra állni [1] illetve egy ősi, kihalt teknősfaj élőhelyét sikerült azonosítanunk [2]. Jelenleg leginkább kavics formákat és azok időbeli fejlődését vizsgáljuk elméleti, numerikus és kísérleti eszközökkel [3] de foglalkozunk vékony filmek ráncosodásával is [4]. A labor felszerelései közé tartozik egy 3D lézer scanner, melyet működés közben fogunk bemutatni illetve egy speciálisan átalakított koptatógép.

[1] Domokos G., Várkonyi P.: Geometry and self-righting of turtles.
Proc. R. Soc. B 275 (2008) 11-17.

[2] Benson R., Domokos G., Várkonyi P., Reisz R.: Shell geometry and habitat determination in extinct and extant turtles (Reptilia: Testudinata).
Paleobiology 37 (2011) 547-562.

[3] Domokos G.,  Jerolmack D.J., Sipos A.Á., Török Á.: How river rocks round: Resolving the shape-size paradox.
PloS One (2014) DOI: 10.1371/journal.pone.0088657

[4] Fehér E., Sipos A.Á.: Húzott, vékony filmek ráncosodása: a ráncos mintázat keletkezése és eltűnése.
Építés, Építészettudomány 42 (2014) 23-42.

  

Műszaki Mechanikai Labor

Időpont: október 10. péntek, 14:00 (létszám: 20 fő)
Cím: Műszaki Mechanikai Tanszék, BME "MM" épület; 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 5.
A labort működtető tanszék webcíme: http://www.mm.bme.hu

A laborbemutató során nem-lineáris dinamikai jelenségekkel ismerkedünk meg. Egyrészt egy nem-lineáris merevséget tartalmazó, gerjesztett rúdszerkezet elhajlott rezonanciagörbéjét mérjük ki, és megvizsgáljuk a mérési paraméterek hatását valamint a kialakuló hiszterézis jelenséget. Másrészt megismerkedhetünk két, járműdinamikában régóta ismert, mégis máig kutatott jelenséggel: futópad segítségével megtapasztalhatjuk a kerékszitálás és a vontatmányok kígyózó mozgásának veszélyeit, valamint bemutatjuk az azok megjelenéséért felelős járműparamétereket.

 

CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratórium

Időpontok: október 9. csütörtök, 17:45 és 18:15 (2 turnus, 12 fő/turnus)
Cím: BME I épület, IE.429-es labor; 1117 Budapest, Magyar tudósok krt 2.
Labor webcíme: http://www.crysys.hu

A CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratórium nemzetközileg is elismert kutatási, oktatási, és szakértői tevékenységet végez az alkalmazott kriptográfia, valamint a hálózat- és rendszerbiztonság területén. Az elmúlt években, a laboratórium kutatási munkái a vezeték nélküli beágyazott hálózatok biztonságához kötődtek, és ebben a témában a laboratórium részt vett számos EU FP6 és FP7 projektben. Jelenleg a fő kutatási terület a célzott malware támadások detetktálása, és a kapcsolódó kártevő programok analízise. 2011-ben a laboratórium munkatársai fedezték fel és nevezték el a Duqu trójait, ami nagyon hasonlított a hírhedt Stuxnet féreghez. 2012-ben a CrySyS publikálta a Flame nevű kémprogram első részletes technikai analízisét. 2013-ban a laboratórium a MiniDuke és a TeamSpy kártevőket analízálták, melyek célpontjai európai kormányzati szervezetek voltak. Foglalkozunk még ipari folyamatirányítási rendszerek biztonságával, ebben a témakörben egy PLC honeypot-ot fejlesztünk, mellyel ipari rendszereket célzó támadásokat tudunk megfigyelni és elemezni.

   

ELTE Kármán Környezeti Áramlások Labor

Időpontok: október 10. péntek, 10:00 és 11:00 (2 turnus, 12 fő/turnus)
Cím: ELTE lágymányosi campus, Északi tömb, II. emelet; 2.133-as szoba; 1117 Budapest , Pázmány Péter sétány 1/a.
Labor webcíme: http://www.karman.elte.hu/

Az 1998-ban alapított Laboratórium célja, hogy néhány méteres kiterjedésben mutasson be és tanulmányozzon nagyléptékű légköri, tavi és óceáni, valamint geológiai jelenségeket. Ilyenek például az időjárási frontok, ciklonok, tornádók, a tólengés, a nemlineáris hullámok, köztük a tengerrengések során keletkező pusztító cunamik, a homokdűnék mozgása, a hólavinák vagy a lávafolyás. Az, hogy ez a lekicsinyítés egyáltalán lehetséges, a dinamikai hasonlóság elvén alapuló tudományos megfontolásokon alapszik. Ennek egyik következménye, hogy a légköri jelenségek is jól modellezhetők vízzel. A szokásos, kisléptékű áramlásokhoz képest számos új, a hétköznapi életből ismeretlen jelenséggel találkozunk, mert figyelembe vesszük a nagyskálájú áramlások két legfontosabb vonását, a Föld forgását és a közegek változó sűrűségét.  A nagy méretű áramlásokban fontos szerepet játszik a forgó rendszerekben fellépő eltérítő erő, a Coriolis-erő. A levegő összenyomhatósága ill. az óceánok sótartalma miatt mindkét természetes közeg rétegzett, azaz átlagsűrűségük csökken a magassággal.

 

© Alkalmazott Matematikai Nap 2014, BME TTK

Készítette  és karbantartja: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.