Fordítókörnyezet telepítése


Először a devcpp-4.9.9.2_setup.exe fájlt telepítsük, az installálás könnyen megy.

A gtk_dev_2.10.18.DevPak fájlt indítsuk el. Ha az előző installálás sikerült, akkor ez el fog indulni. A telepítés után a feljövő Dev-C++ Package Manager-t nyugodtan csukjuk be.

A Dev-C++ első induláskor magyar nyelvre lehet változtatni a programot, ezt felajánlja, a többit fogadjuk el. Beolvassa az összes header fájlból az információkat, ez sok idő, de csak az első induláskor kell végigvárnunk.

Futtatókönyezet telepítése


Ezt meg megcsinálni, ha azt akarjuk, hogy egy gépen fusson a programunk.
Telepítsük fel a gtk-2_10_18-runtime.exe fájlt.

Egyszerű GTK-s project létrehozása:


Fájl, Új, Project...
Fent lesz egy fül, melyen GUI szerepel. Válasszuk a GTK+ típust, majd adjunk a projectnek nevet (KERÜLJÜK AZ ÉKEZETES NEVEKET, valami miatt később ebből baj lesz), válasszuk a C++ projekt-et és OK. Meg fogja kérdezni, hogy hova mentse el a projektet. Nyissunk neki valahova egy új mappát, és tegyük oda.

Miután létrehoztuk az új, még üres GTK projektet, a Project menü Project Beállítások pontjánál található párbeszédablak Paraméterek fülénél a "Fordító" szövegmezőben lévő szöveget másoljuk át a "C++ fordító" részhez. Ezt csak egyszer kell megcsinálni.

Egyéb megjegyzések:


Fordítás és futtatás: F9 billentyűvel. Projekt első fordításánál megkérdezi, hogy hova mentse a main.cpp-t. A felajánlott opció általában tökéletes.

Ha a main.cpp -ből kitörlünk mindent, és egy órán vett példát bemásoljuk, akkor várhatóan futni fog.

Mielőtt új projectbe kezdenénk, zárjuk be a régit a Fájl, Project bezárása paranccsal.

Hibaelhárítás:


Előfordulhat, hogy a program lefordul, de nem fut. Az exe-t elindítva hibát kapunk, hogy nem található valamilyen lib. Ekkor a c:\Program Files\Common Files\GTK\2.0 mappa tartalmát másoljuk át a létehozott projekt könyvtárába. A hibát nem tudtam megoldani, most nem jön nálam elő, most nem tudom újra előcsalni.

Egyszerű konzolos (szöveges) program létrehozása:


Dev-Cpp programban:
Fájl, Új, Project...
Console Application részt válasszuk, majd adjunk nevet a projectnek
F9 -cel fordíthatjuk és futtathatjuk, (itt még rákérdez, hogy a main.cpp fájlt hova mentsük, ajánlatos mindent egy könyvtárba menteni).

A main.cpp fájlba nyugodtan írjatok bele, pl:
printf("Hello World!\n");
sort még a system("PAUSE") elé. Ismét F9, majd látjuk az eredményt.