Informatika 1 házi feladattal és konzultációval kapcsolatos információk

Wiki témák

Elvileg mindenki kapott belépőkódot emailben, így be is tud lépni a wiki.math.bme.hu címen.
Új cikk létrehozása: Belépés után (jobbra fönt található), a kezdőoldalon kattintsunk a "Számítástechnikai tudásbázis" pontra. Fönt az Edit pont segítségével szerkeszthetjük ezt az oldalt, tegyük ezt meg. A listát egészítsük ki a [[Saját cikkünk neve]] sorral, majd mentsük el a Lap mentése gombbal. Az így létre jövő új linkre rákattintva azonnal szerkeszthetjük az oldalunkat.

Arra buzdítok mindenkit, hogy nyugodtan keressetek a neten leírásokat a témákkal kapcsolatban. Mások munkáiból kiderülhet, hogy mi a fontos dolog. Ne másoljátok le, hanem próbáljátok meg ti összehozni a cikket. Bármikor elakadtok írjatok emailt, és segítek. Az email tárgyában legyen bennne a "wiki" szó, és küldönben lehet, hogy pár hét múlva olvasom csak el. Talán segít a következő oldal: http://renyi.hu/faq.html Itt rendszergazdák kezdek el valami hasonlót, mint amit mi akarunk elkészíteni.

Az itt felsorolt leírások ajánlások, segítségek. Lehet, hogy az egyes programokat jobban ismeritek, mint én, vagy csak egyszerűen mást tartotok fontosnak.

Gergi Miklós még ajánlott pár pontot, azok feltöltése folyamatban.

PUTTY használata, ssh, scp - Kolossváry István
Főbb opciók: -c esetén esetleg melyik a gyorsabb, login név megadása @-cal és -l -lel, parancs futtatása, intézeti gépek nevei, -X, esetleg port forwarding. Ha nem gond, akkor ide venném még az scp-t is. Paraméterek ugyanazok, man scp -ben leírák hogyan kell használni. Olyan, mint a cp, csak két gép között lehet másolni.

RSA kód beállítása a gépekre és odahaza - Fárbás Tamás
ssh-keygen használata, pár paraméter, ~/.ssh/id_rsa és id_rsa.pub jelentése, jogaik

Xming használata, grafikus felület emuláció Windows alatt - Janecskó Gábor
http://help.nceas.ucsb.edu/index.php/Install_and_run_an_X_server_on_Windows
http://gears.aset.psu.edu/hpc/guides/xming/

WinSCP használata - Esze Ágnes
...

tűzfal, spyware írtó, vírusírtó beállítása odahaza - Hörömpöly Kristóf
Ingyenes programok, amelyek hasznosak lehetnek. Tűzfalat nem tudok ajánlani, de vírusírtót igen. Pl. avg, avast. Spyware írtónak talán: Spybot

Levelek továbbítása (.procmail), .plan használata, finger, quota parancsok - Mácsai Ákos
Segítenek a következő parancsok: man finger, man plan, man quota. Gyakorlatilag alig kellenek paraméterek, inkább értelmezni kell a parancsokat. Gergi Miklóst kellene kifaggatni a .procmail pontos működéséről (pl. több címzett, vagy maradjon egy másolat, + használata email címeknél).

VI alapvető műveletek, parancsok: mozgások, i a o u :w :q :q! y p, makrók - Csata Árpád, Koszta Botond
Ebben segítek. Én javarészt ebből tanultam: http://www.truth.sk/vim/vimbook-OPL.pdf Nem kell sok minden, csak a fenti parancsok, két ember is írhat(na) róla.

WGET használata, legfontosabb paraméterek - Urbán Eszter
Szeritem fontos kapcsolók: -c, -p, -k, -r, -l, általában a háttérben folytatódik a letöltés, ftpről ftp://user:password@gep.host.hu címzéssel töltés

SCREEN használata, számítások futtatása a laborban, ps - Csizmadia Balázs
man screen segít, bár kicsit túl sok az opció. A fontos dolgok: Ctrl-(A majd D) kilép, de fut tovább. screen -r -rel visszahoz, Ctrl-D -vel végleg becsuk. A ps parancsnak egy hasznos opcióját ismerem: ps -A

BASH gyorsbillentyűk, beírt parancsok visszahívása - Szabó Péter
Pl. keresés a már beírt parancsok között Ctrl-R -rel, hol lehet beállítani, hogy mennyi parancsot jegyezzen meg (ezt most én sem tudom), TAB, Ctrl-A, Ctrl-E, SHIFT + PgUp illetve PgDn

Levéllisták használata, milyenek vannak, webes elérés, webes beállítás, levlista etikett (pl. nem küldünk nagy csatolt fájlt) - Csernus Lídia
Évfolyamlisták, mmhk, fizikus listák címe, melyik mire való, web-en listabeállítások, digest mód

GMail használata, regisztráció, előnyök, GoogleTalk - Mikulán Attila
Lépésről-lépésre. Kell-e még meghívó? GMail Notifier és GoogleTalk, chat böngészőn keresztül, stb.

DynDNS használata, otthoni gép elérése, router beállítás - Molnár Gábor
Regisztrálás, használat, kliens progi telepítés windows és linux alá (mindkettőben tudok segíteni). Egy router beállítása, pl. hogy a 22-es (ftp) port forwardolása az egyik géphez.

Sftp szerver nyitása windows alatt - Tűz Csaba/Nagy Attila?
Többek szerint az ftp nem biztonságos, ezért az sftp lenne a feladat: http://digitalmediaminute.com/article/1487/setting-up-a-sftp-server-on-windows

MAN és INFO használata, keresés, man bash -ról pár szó - Sziráki Dorottya
Egyszerű. Gyorsbillentyűk, parancsok kikeresése. Hol keressünk segítséget.

honlap feltöltése, egyszerű oldal elkészítése - Szabó Viktor
Ebben benne vagytok. public_html, jog változtatása, stb. Legalább egyszerű (link, cím és nagy betű) használata html-ben.

EMACS használata, fontosabb billentyűk - Darai Borbála, Treit Noémi
Szívesen segítek, ha elakadtok nézek doksit, de nem sokat értek hozzá. Fél évig próbálták belém verni, még programoztunk is benne, de masszívan ellenálltam.

PINE használata, levelezés, webmail - Fűkő Ildikó
A webmail nekem új. Sokan a pine-t használják. Pár gombbal már lehet olvasni, levelet írni, csatolt fájlt küldeni. Találtam egy oldalt: http://www.cab.u-szeged.hu/local/doc/UNIX/mail/pine.html Ez szerzői jog alatt áll, úgyhogy a másolását nem ajánlom, de talán kiderülnek, hogy mik a fontos dolgok.

XMODMAP használata, magyar billentyűzet kiosztás - Winkler László
Gergi Miklóst kellene megkérdezni, hogy ő mit ajánl. Fontos lenne, hogy lehessen például váltani is, és hogy legyen több lehetőség aszerint, hogy ki mit szeret.

böngésző használat, cache kezelése, flash-ek megjelenítése? - Fülöp Gábor
Lehet-e flash-es oldalt megjeleníteni valahogy? Az omnibus-on nem, de esetleg más gépre bejelentkezve? Ebben segítek, utána járok. Egyébként: böngészőben fülezés, gyorsbillentyűk, cache méret átállítás, kezdő lap, stb. Milyen böngészők vannak, van-e különbség a mozilla és firefox között?

/store használata az omnibus-on, nice - Szűcs Benedek
Nem nehéz. Gergi Miklóst kellene megkeresni, hogy mennyi ideig mennyi adatot lehet tárolni a /store mappában úgy, hogy a többiek ezen lehetőségét nem korlátozzuk túlságosan. A nice segítségével alacsonyabb prioritást lehet beállítani egy alkalmazásnak. Leírás: man nice, illetve egy pár szót találtam itt: http://www.freeweb.hu/mkzone/hasznal.html és itt: http://www.computerhope.com/unix/unice.htm

www.meebo.com használata, chat lehetőségek- Pinczés József
a meebo-ról nem tudok semmit. Intézeten belül lehet, hogy lehet használni talk-ot, write-ot, ytalk-ot. Nem tudom melyik gépre melyik van feltelepítve. Nem terjedtek el. Esetleg más chat lehetőségek, amelyeket a laborban is el lehet indítani. Gergi Miklóst kell kérdezni ezügyben.

PreviewLatex - Pintye Norbert
Nem tudok róla semmit. Latex kiegészítés Emacs-hoz.

bashrc, alias - Halász Veronika
A megfelelő fájl minden belépéskor lefut. Meg lehet adni alias-okat, amikkel elérhető, hogy cp, mv, rm esetében kérdezzen vissza, vagy pl. l hatására ls -la fusson le. Lehet még állítani a prompt-ot is ($PS1).

TexnicCenter - Barta Zsuzsanna, Cziráki Tamás
Telepítés, beállítás, használat

CSS - Gubek Andrea
Nem tudok róla semmit.

Word, Excel fájl megnyitása, szerkesztése a laborban - Göbölös-Szabó Julianna
OpenOffice-szal (oowriter, illetve oocalc), vagy kwrite-tal, illetve van valami táblázatkezelő is.

PGP aláírás levélküldéskor, illetve a kulcs ellenőrzése levél fogadásakor Tőke Barbara
Gergi Miklósnál kell érdeklődni.

Levélolvasás otthonról Kozma Róbert
Gergi Miklósnál kell érdeklődni. Hogyan használjuk otthoni levelezőprogramjainkat (Thunderbird, Outlook, Pegazus Mail? Eudora? Bat? Kmail? stb.) az intézeti levelek olvasására (pop3-ssl és imap-ssl) használatával. Imap esetében folderek kezelése!!

Gergi Miklós még pár ajánlata:
A .Xresources file használata grafikus porgramok alapértelmezett beállításainak megadására.
Ha van aki vállalja, vagy érdeklődik, lehet egyes programokról is valami kedvcsináló/bemutató oldalt csinálni, mint pl. a gnuplot :)
Pine "finomhangolás". Pl. attachment-ek megnyitása a kívánt programmal.
Gnome/nautillus beállítások. Alapértelmezett alkalmazások módosítása. A gnome-terminál és a Midnight Commander esete az F10 billentyűve
find parancs részletes tárgyalása, -exec helyes használata, xargs parancs.