Titkok, rendszerek

A katona, a mérnök, a matematikus és az ember

Az első előadásban a kriptográfia történetét és modern alapfogalmait tekintjük át, valamint részletesen ismertetjük a 2. világháborúban használt Enigma rendszerek működési elvét.

Bemutatjuk a két világháború között lengyel matematikusok által, majd a háború során Alan Turing vezetésével a brit titkosszolgálat által elért eredményeket az Enigma rendszer feltörésében.

Az előadás során bemutatunk egy eredeti működőképes Enigma rendszert, amit erre az alkalomra a varsói Műszaki és Ipari Múzeumtól kölcsönzünk ki.

A második tervezett előadás Alan Turing személyéről, a Bletchley Park-beli kódtörő munkáról és annak jelenkori brit megítéléséről fog szólni.

Matematikusok

akik megváltoztatták a 2. világháború menetét

Henryk Zygalski

Marian Rejewski

Jerzy Różycki

Alan Turing

A rendezvény

Előadók, időpont, helyszín

Előadók

Dermot Turing

Dermot TuringSir Dermot Turing korábban a brit kormányzat jogi szolgálatánál, valamint a Clifford Chance nemzetközi ügyvédi irodánál dolgozott, utóbbinál partnerként 2014-ig. Szakértője a pénzügyi szektor szabályozási kérdéseinek, különös tekintettel a bukott bankok problémájára és a pénzügyi piac infrastruktúrájára.

Írásai és előadói munkája mellett Dermot Turing jelenleg Bletchley Park és a Turing Trust igazgatósági tagja. A pénzügy világa iránt való érdeklődése folyamatos.

Több monográfiát írt Alan Turing életéről és a Bletchley Park történetéről. Legutóbbi könyve 2018 szeptemberben jelent meg, címe X Y & Z: The Real Story of How Enigma Was Broken.

Nagy Gábor Péter

GP NagyNagy Gábor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Algebra Tanszékének tanszékvezető professzora. Kutatási területei az algebra, a véges geometria és a diszkrét matematika.

A matemetika ezen ágai sok szálon kötődnek a kriptográfiához és a hibajavító kódok elméletéhez. Nagy Gábor vezető kutatóként vesz részt az NKFI Hivatal most indult SETIT - IoT rendszerek biztonságát növelő technológiák projektjében, ami magyarázza személyes érdeklődését az Enigma-sztori iránt is.

Időpont, helyszín

Időpont: 2018. november 29. csütörtök, 15h – 17h
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia díszterme
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Szervezők, támogatók

Szervezők: BME Matematikai Intézet
Wacław Felczak Alapítvány
Támogatók: Lengyelország Budapesti Nagykövetsége
MTA Matematika Tudományok Osztálya
Felelősök: Dr. Biernacki Karol
a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja
Szeged
Dr. Nagy Gábor Péter
tanszékvezető egyetemi tanár
BME Algebra Tanszék