BME TTK Science Camp +

Az őszi szünetben 2021. október 25-én déltől október 26-án kora délutánig kétnapos tudományos programra várjuk az érdeklődő középiskolásokat. A fizika iránt érdeklődők a kibővített Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak programon vehetnek részt, reaktort irányíthatnak vagy hologramot készíthetnek és lézerekkel kísérletezhetnek, majd fizikus hallgatókkal és doktoranduszokkal beszélgethetnek. A matematika iránt érdeklődőket külön matematika szekció várja. Ennek keretében előadásokat hallgathatnak meg a topológiáról és az Euler-karakterisztikáról, a haranggörbéről, a polinomegyenletek megoldásáról, a stabil házasságokról és matematikai játékokról. Ezen kívül beszélgethetnek matematikus hallgatókkal és doktoranduszokkal. További információ az esemény honlapján olvasható, a részletes program pedig az alábbiak szerint alakul.

Science Camp+ Matematika szakkör, 2021. október 25-26.
Hétfő
Időpont Program Terem Cím, leírás
12:00-12:30 Dr. Aszódi Attila, dékán F3 312, terem 1111 Budapest,
Budafoki út 8.
Köszöntő, beszélgetés
12:30-13:00 Dr. Halbritter András F3 312 Tájékoztató, beszélgetés
Átsétálás a H épületbe
14:00-15:15 Dr. Tasnádi Tamás, fizikus H 306 Topológiai érdekességek, egy fejtörőtől az Euler-karakterisztikáig. Mi az a topológia? Miben különbözik a bögre a gömbtől, és miben hasonlít a fánk a bögrére? Mi az Euler-karakterisztika és mire jó? Ezekre és más érdekes kérdésekre is választ kapunk az előadásból.
15:15-15:45 SZÜNET
15:45-17:00 Dr. Ráth Balázs, matematikus H 306 A haranggörbe. Mi köze a Gauss-görbének a Fal és Piramis című televíziós vetélkedőkhöz (azaz a Galton-deszkához), és hogyan segíti mindez a közvéleménykutatókat abban, hogy kellő biztonsággal kellően pontos becslést adjanak az egyes pártok támogatottságára? Ezen témák matematikai hátterébe kaphatsz betekintést, ha ellátogatsz a Ráth Balázs által tartott programra.
17:15-18:30 Dr. Lóczi Lajos, matematikus H 306 Polinomegyenletek megoldása: a harmad-, negyed-, és ötödfokú egyenletek megoldóképlete, interaktív Mathematica demostrációval egybekötve. Algebrai egyenletekkel a természettudományos, műszaki és mérnöki alkalmazásokban szinte mindenhol találkozhatunk, ezért ezen egyenletek megoldása hosszú évszázadok óta foglalkoztatja az embereket. Az első- és másodfokú egyenletek megoldási módszerét mindenki megtanulja, így felmerül a kérdés, mi a helyzet a harmad- és magasabb fokú egyenletek esetén. A magasabb fokú algebrai egyenletek megoldóképletét tekintjük át. Látni fogjuk, hogy e tisztán algebrai jellegű kérdésfelvetés meglepő módon sok egyéb matematikai részterülettel (például komplex számok, geometria, klasszikus és numerikus analízis) áll szoros kapcsolatban.
Kedd
Időpont Program Terem Cím, leírás
8:30-10:00 Dr. Hegedűs Pál, matematikus H 306 "Stabil házasságok" Ez matematikai probléma? Vajon ki lehet számolni, hogy kik lesznek az ideális párok? Egy matematikai levezetés választ tud adni ilyen kérdésekre is? Mégis hogyan kapcsolódnak az emberi tényezők és a matematika? Ha velünk tartasz, akkor betekintést kaphatsz a gráfelmélet, és optimalizálás és a kombinatorika területére, mindezt persze rengeteg gyakorlati alkalmazással alátámasztva és bemutatva!
10:15-11:45 Eper Miklós, matematikus hallgató H 601 Életjáték és ami mögötte van. Hozd a mobilodat és játsz velünk! A játék a tavaly elhunyt matematikus, John Conway nevéhez fűződik. Megbeszéljük a játék matematikai hátterét és közben sok érdkes algebrai fogalom is szóba kerül (pl. szürreális, számok, Monster csoport ). Te is próbára teheted magad.
11:45-12:15 SZÜNET
12:15:-13:30 Orgoványi Vilma, matematikus, doktorandusz hallgató H 306 Játék és matematika. Játszuk el a Monthy Hall paradoxont, a Monte Carlo integrálást, a fej-írás játékot. Ha érdekel, mesélek a kutatási témámról a fraktálokról.