Tömegkiszolgálás -- 2020 tavasz

Kijavított ZH-k és pótZH-k, pótpótZH-k és HF-ek megnézhetők a Moodle-ön, beleértve az első HF-ek közül azt, amit a gazdája nem vitt el papíron. Ha minden igaz, MINDEN ki van javítva.
Ez volt a ZH feladatsor és itt vannak a megoldások.
Ez volt a pótZH feladatsor és itt vannak a megoldások.
Ez volt a pótpótZH feladatsor és itt vannak a megoldások.

A ZH és pótZH pontozásáról: A ZH és a pótZH is 45 pontot ér, minden feladat 9 pont. A részletes pontozás megtekinthető a megoldásokban. A sikeres ZH feltétele továbbra is 40%, azaz 18 pont.

Pótlás, plusszpontok, jegyek számítása
A házi feladat pótlásának lehetősége miatt a jegyek számítása BONYOLULT: az első HF pótolható a másodikból kimaradt feladatok teljesítésével. Tovább bonyolítja, hogy megengedem a HF-ekből 5 plussz pont megszerzését a maximális 30-on felül. Bocs. Ennek részletei: Az eredmény-táblázat "összesítés" oszlopai ezt a (túl bonyolult) számítást tükrözik.

Eredmények: Az eredmények megnézhetők


Megjegyzés: Az 5. gyakorló HF nem született meg: a sok gépi javítású feladat mellett nem láttam értelmét kinevezni 1-et 2 pontért gyakorló HF-nek. Cserébe az 5. gyakorló HF-re mindenki megkapja a 2 pontot. A szorgalmasaktól ezért elnézést kérek.

Utolsó gyakorló és beadandó feladatok: A gyakorló feladatsor kiegészült sok, a ZH utáni anyaghoz tartozó feladattal. Ezek túlnyomó többségének megnézhető a megoldása is.
Kötelezően beadandó feladatok a Moodle-ön lesznek/vannak, gépi javítással (lásd "Gépi javítású beadandók" fejezet). Mindenki adjon be 3-at! Ezek mindegyike szerepel a gyakorló feladatsorban is megoldással együtt, de más számokkal.
Indoklás:
  1. Kigúvad a szemem a képernyőn való HF-javítástól, mégse leszek vele sose kész.
  2. Elképzelhető, hogy ez még hasznosabb is, mint beadatni egy nehéz feladatot - így legalább mindenki megnéz (és remélhetőleg megért) 3 megoldást. Majd meglátjuk.
Eredmények súlyozása, a végső jegy számítása: Ez összesen 85 pont, de többre sajna nincs idő. Így a ponthatárok átskálázódnak:
0-42 pont1-es
43-50 pont2-es
51-59 pont3-as
60-67 pont4-es
68-85 pont5-ös


Pótlási lehetőségek: Online konzultáció
(videókonferencia) minden hétfőn 11-től: A csatlakozáshoz a "Microsoft Teams" beüzemelése után ide kell kattintani.

Gyakorló házi feladatok: Anyag a félév végére (vagyis a ZH utánra):
A második és egyben utolsó kötelező HF-ben az utolsó két hét anyaga szerepel: Poisson folyamat, Laplace transzformáció, folytonos idejű Markov láncok. Mindenki nézze a videókat és kérdezzen a hétfői konzultációkon!
Az anyag legvége nem szerepel a számonkérésekben, bár fontos éd érdekes: folytonos idejű sorbanállási modellek. Pontosabban: a könnyű kérdések HF-ek lesznek. Azért jegyzet és videó lesz, és mindenkinek ajánlom. Házi feladatok beadása a VIK MOODLE-ön: A tárgyhoz tartozó feladatok itt találhatók (jelszavas belépés után). Ha minden jól megy, mindenki fel tudja tölteni a megoldásait.

ZH a Moodle-ön: A tárgyhoz tartozó feladatok Moodle oldalára felettem a mintaZH feladatsort. Mindenki próbálja ki! Az igazi ZH ugyanígy lesz (ha beválik).

mintaZH itt. A ZH-n minden írásos segédeszköz használható, de a feladatokat önállóan kell megoldani. A feladatsort mindeki a ZH kezdetekor kapja meg Moddle-ön és/vagy emailen. A megoldásokat 90 perc után, fényképezve vagy scannelve kérem vissza. Aki ezt nem tudja megoldani, kérem, jelezze!

VÁLTOZÁS a gyakorló feladatsorban: Sok apró sajtóhiba mellett kijavítottam egy zavaró és egy komoly hibát. Említésre méltó változások: HIVATALOS MEGOLDÁSOK a gyakorló feladatokhoz itt.

GYAKORLÓ ÉS BEADANDÓ FELADATOK A távoktatás miatt kiesett első ZH-t részben helyettesítő kötelezően beadandó házi feladat: Itt található a gyakorló feladatsor. Ebben minden feladatnál szerepel egy pontérték. Mindenki válasszon legalább 15 pont értékű feladatot az 1.-4. fejezetből, oldja meg, és adja be. Követelmények:

Anyag a 6. távoktatási hétfőre
(vagyis 2020.04.27-re): Új előadás-videót egyelőre nem csináltam, mert sokkal sürgősebbek a gyakorló feladatok, és azzal is nagyon el vagyok késve, amiért sűrűn elnézést kérek. Most új anyag helyett mindenki oldjon feladatokat! A ZH anyaga a "12. előadás"-ig (Csomagküldés zajos csatornán) tart. Az ez utáni anyagból kötelezően beadandó házi feladatok lesznek.

Figyelem: Az előadás-jegyzetek és videók az első távoktatási héttől, vagyis a 6-odik héttől kezdve 6-tól vannak számozva, de nem hetenként, hanem témánként: egy hétre jellemzően 1-nél több jut.

Anyag az 5. távoktatási hétfőre
(vagyis 2020.04.20-ra): Anyag a 4. távoktatási hétre: A hétfő húsvétra esik, úgyhogy senkit nem sürgetek, hogy aznap matek-előadást nézzen, de azért a heti anyagot felteszem, mindenki nézze, amikor tudja/szeretné.
Indoklás: Kivételesen a hivatalos időbeosztás szerint egyetlen óra sem maradt volna el: ez a húsvét hétfő a tavaszi szünetre esett volna, ha nincs a kavarás a távoktatással. Ha már így alakult, kihasználom a távoktatás rugalmasságát, és maradok a 14 hétre való tananyagnál.
Anyag a 3. távoktatási hétfőre
(vagyis 2020.04.06-ra): Anyag a 2. távoktatási hétfőre
(vagyis 2020.03.30-ra): Teendők az első távoktatási napra
(vagyis 2020.03.23-ra): Távoktatásra való átállás:
Az elektronikus oktatásra való átállás miatt a kurzus lebonyolítása, időbeosztása és követelményrendszere is változott, és fog is még változni. Ezért előre is elnézést és türelmet kérek. Az elképzeléseket és lehetőségeket egyeztetjük a SZIT Tanszékkel és a VIK-kel. Az elkövetett hibákat igyekszünk javítani, de legalábbis tanulni belőlük. A weblap minden mondatához hozzá kell érteni, hogy "szándékom szerint, legalább is egyelőre". Minden visszajelzésnek nagyon örülök. Ezen belül is külön kérek mindenkit, hogy legyen bátran kritikus, és írjon meg nekem minden kritikát!

Kapcsolattartás:
A kurzushoz tartozik egy "Microsoft teams" csoport, a neve "Tömegkiszolgálás - VISZMA05HU". Ennek tagja mindenki, aki a kurzusra regisztrálva van ÉS rendelezik BME-n regisztrált "Office 365-ös email cím"-mel, avagy hétköznapi nevén "@edu.bme.hu"-s címmel. (Ez március 22-én 4 kivétellel mindenkire érvényes.) A használatáról a legszükségesebbeket leírja a VIK tájékoztatója. A csoportba való belépés, illetve a csoport aktivitásának követése NEM KÖTELEZŐ. Minden anyagot elérhetővé fogok tenni szabadon hozzáférhető (vagyis mindenki számára elérhető) módon.

A kurzushoz tartozó online konzultációk a "Microsoft teams" rendszeren zajlanak. Ezért a részvételhez szükséges a "Microsoft teams" használata, ill. ehhez a megfelelő regisztráció (de a csoport-tagság nem).

Az oktatással kapcsolatos - nekem, vagy másnak szóló - minden olyan észrevételt, ami nem személyes jellegű, meg lehet írni a "Tömegkiszolgálás - VISZMA05HU" csoporthoz tartozó csatornán.

A nyilvánosságra nem tartozó üzeneteket a mogy@math.bme.hu email-címre kérem.
Fontos kérés: Minden, a tárggyal kapcsolatos email "subject" mezője kezdődjön azzal, hogy "TOKI".

Ha a hálózat leállt alattam, még mindig lehet, hogy elérhető vagyok telefonon: +36-20-5372256

Miden hivatalos kommunikáció továbbra is a tantárgyi weblapon, emailen és Neptun üzenetek formájában történik.

Követelmények, számonkérések:
A házi feladatok beadásáról: A házi feladatokat egyelőre emailben kérem a mogy@math.bme.hu címre. Remélem, hamarosan át tudok állni egy jobb módszerre.

A második HF leadásának módosított határideje 2020.03.25 szerda. Aki már papíron leadta, annak persze nem kell újra leadni.

Fontos kérések: Az órák menete:
HIBALISTA
A jegyzetekben és az előadás-videókban természetesen vannak/voltak hibák. Ezekért elnézést kérek, illetve hálás vagyok, ha valaki jelzi. Íme az eddig kiderült hibák: Előadás-videók:
Az alábbi videók - különösen a 6. előadás - gyenge minőségéért elnézést kérek. Tisztában vagyok több súlyos hibával: túlságosan spóroltam a file-mérettel, így nem elég éles. Nem figyeltem eléggé, hogy a tábla tiszta legyen. Siettem, és ezért (megint) csúnyán írtam. Későn vettem észre, hogy a vizes táblán nem látszik az írás (szabad szemmel látszott). Ezeken a 7. előadástól kezdve igyekeztem javítani, részben sikerrel. A hang még mindig zajos. Ezzel együtt minden kritikai észrevételért hálás leszek. Szerencsére a táblára írt szöveg nagyon jó közelítéssel megegyezik az előadás-jegyzettel!
6. előadás 1. rész: Sorhossz evolúciós egyenlete, stabilitás 32 perc, 218 Mb
6. előadás 2. rész: Késleltetés, Little formula 37 perc, 248 Mb
A következő videók jobb minőségűek, cserébe iszonyúan nagyok. Ha sikerül, lesz majd kisebb változatuk is.
7. előadás 1. rész: Sorhossz várható értéke 51 perc, 1137 Mb
7. előadás 2. rész: Üresjárat valószínűsége 9 perc, 197 Mb
7. előadás 3. rész: A foglaltsági periódusok hossza 24 perc, 528 Mb
8. előadás 1. rész: Egyszerű csomagkoncentrátor 19 perc, 433 Mb
8. előadás 2. rész: Időosztás 21 perc, 469 Mb
8. előadás 3. rész: Prioritásos csomagkoncentrátor 31 perc, 688 Mb
8. előadás 4. rész: Egyirányú busz 28 perc, 617 Mb
8. előadás 5. rész: Megszakításos csomagkoncentrátor 13 perc, 295 Mb
9. előadás 1. rész: Generátorfüggvény és alaptulajdonságai 38 perc, 860 Mb
9. előadás 2. rész: Véletlen tagszámú összeg generátorfüggvénye; nevezetes eloszlások generátorfüggvénye 35 perc, 781 Mb
9. előadás 3. rész: Példa a generátorfüggvény alkalmazására: a Poisson eloszlás ritkítása 20 perc, 446 Mb
10. előadás 1. rész: Várakozási idő evolúciója FIFO modellben, stabilitás 36 perc, 810 Mb
10. előadás 2. rész: Várakozási idő evolúciója: kapcsolat a sorhossz-modellel 25 perc, 564 Mb
11. előadás 1. rész: Bináris-bináris modell: a sorhossz határeloszlása 25 perc, 569 Mb
11. előadás 2. rész: Bináris-bináris modell: a sorhossz az igények szemszögéből 65 perc, 1452 Mb
11. előadás 3. rész: Bináris-bináris modell: várakozási idő, késleltetés 24 perc, 541 Mb
11. előadás 4. rész: Bináris-bináris modell: foglaltsági periódus 32 perc, 721 Mb
12. előadás 1. rész: Csomagküldés zajos csatornán: késleltetésmentes nyugta 55 perc, 1244 Mb
12. előadás 2. rész: Csomagküldés zajos csatornán: Stop-and-wait protokoll, Go-back-N protokoll, szelektív ismétlés 53 perc, 1200 Mb
13. előadás 1. rész: Poisson folyamat fogalma 44 perc, 987 Mb
13. előadás 2. rész: Poisson folyamat és exponenciális eloszlás 19 perc, 435 Mb
13. előadás 3. rész: A Poisson folyamat alternatív konstrukciójának bizonyítása 17 perc, 389 Mb
13. előadás 4. rész: Poisson folyamat: mese a ráta fogalmáról 10 perc, 218 Mb
13. előadás 5. rész: Poisson folyamatok egyesítése és színezése 31 perc, 708 Mb
14. előadás 1. rész: Laplace transzformáció és alaptulajdonságai 32 perc, 712 Mb
14. előadás 2. rész: Laplace transzformáció alkalmazásai 28 perc, 632 Mb
15. előadás 1. rész: Folytonos idejű Markov láncok - definíció 15 perc, 345 Mb
15. előadás 2. rész: Folytonos idejű Markov láncok - konstrukciók 39 perc, 870 Mb
15. előadás 3. rész: Folytonos idejű Markov láncok - időfejlődés 22 perc, 485 Mb
15. előadás 4. rész: Folytonos idejű Markov láncok - példák 20 perc, 445 Mb
15. előadás 5. rész: Folytonos idejű Markov láncok - hosszú távú viselkedés 26 perc, 445 Mb
15. előadás 6. rész: Folytonos idejű Markov láncok - kapcsolat a beépített diszkrét idejű Markov lánccal 15 perc, 335 Mb

Gyakorló feladatok megoldásáról videók:
Tankönyv 1.6-os feladat 6 perc, 41 Mb
Tankönyv 1.8-as feladat 10 perc, 69 Mb
Tankönyv 1.14-es feladat 17 perc, 138 Mb
Tankönyv 1.20-as feladat 4 perc, 29 Mb
Tankönyv 1.24-es feladat 7 perc, 46 Mb
Tankönyv 1.29-es feladat 5 perc, 35 Mb
Tankönyv 1.39-es feladat 16 perc, 110 Mb

Házi feladatok itt vannak/lesznek.

A házi feladatok megoldásai itt vannak/lesznek.

A tárgy kódja: BMEVISZM106
Előadás kurzuskód: V0
A tárgy hivatalos adatlapja: VISZM106
Előadások: hétfő 09:15-12:00, IB026 terem
Előadó: Tóth Imre Péter.

Ütemterv (tervezet):
hanyadik hételőadástéma
1. hét2020.02.10Ismétlés 1: valószínűség, függetlenség, feltételes valószínűség, diszkrét valószínűségi változók, várható érték, szórás, nevezetes eloszlások
2. hét2020.02.17Ismétlés 2: folytonos valószínűségi változók és várható értékük, exponenciális és gamma eloszlás. Teljes valószínűség és teljes várható érték tétel.
3. hét2020.02.24Diszkrét idejű Markov láncok 1: átmenetmátrix, állapotok osztályozása, időfejlődés
4. hét2020.03.02Diszkrét idejű Markov láncok 2: hosszú távú viselkedés, stabilitás véges állapottér esetén
5. hét2020.03.09Diszkrét idejű Markov láncok 3: stabilitás végtelen állapottér esetén, ergodicitás
------2020.03.16áthelyezett tavaszi szünet
6. hét2020.03.23Sorhossz evolúciós egyenlete, stabilitás, késleltetés, Little formula
7. hét2020.03.30Diszkrét idejű tömegkiszolgálási modellek 1: sorhossz időfejlődése, csomagkoncentrátorok
8. hét2020.04.06Diszkrét idejű tömegkiszolgálási modellek 2: várakozási idők, zajos csatornák
9. hét2020.04.13Húsvét hétfő, de hát járványkor ez nem akadály: Poisson folyamat (könnyed vidám anyagrész)
10. hét2020.04.20Véletlen hozzáférésű csatornák visszacsatolással
11. hét2020.04.27Folytonos idejű Markov láncok: konstrukció, időfejlődés, hosszú távú viselkedés
12. hét2020.05.04Folytonos idejű tömegkiszolgálási modellek 1: véges állapotterű Markov modellek
13. hét2020.05.11Folytonos idejű tömegkiszolgálási modellek 2: végtelen állapotterű Markov modellek
14. hét2020.05.11Folytonos idejű tömegkiszolgálási modellek 3: nem Markov modellek

Számonkérések: MÁR NEM ÉRVÉNYES
A félév során két ZH lesz, ami egymástól függetlenül pótolható. Ezen felül lesz egy pótpótZH, ahol az egyik ZH-t pótolhatja az, akinek a másik már megvan.

Követelmények: MÁR NEM ÉRVÉNYES:
A félév során legfeljebb 100 pont érhető el. Ezen belül
A házi feladatok beadása nem kötelező, de erősen ajánlott.

Az elégtelentől különböző jegy megszerzésének (szükséges, de nem elégséges) feltétele a mindkét ZH-n külön külön elért 40%-os teljesítmény (18-18 pont).

Ha ez megvan, a félév végi érdemjegy kiszámítása:
0-49 pont1-es
50-59 pont2-es
60-69 pont3-as
70-79 pont4-es
80-100 pont5-ösAjánlott irodalom, gyakorló feladatokkal: