Human and Social Data Science Lab

A HSDSLab a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működik Molontay Roland vezetésével. Csoportunk székhelye a Matematika Intézetben van, de több szállal kötődünk a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karhoz is.

Nem pusztán adattudósok vagyunk. A HSDSLab adattudományi és hálózattudományi módszereket, illetve egyéb adat-vezérelt megoldásokat kínál társadalomtudományiviselkedéstudományiegészségügyiügyfélanalitikai problémák megoldására. Missziónk, hogy az adattudomány és hálózattudomány alapkutatási eredményiet minél gyorsabban átültessük a gyakorlatba, és ezáltal elősegítsük nagy jelentőségű társadalmi és humánpolitikai problémák megoldását. Interdiszciplináris szemléletű csoportként célunk, hogy kutatásainkba több tudományterület képviselőit is bevonjuk. A HSDSLab fontos további célkitűzése az akadémia és a vállalati szereplők közötti párbeszéd elősegítése, vállalati partnereink számára innovatív megoldások szállítása.

A HSDSLab az adattudomány és hálózatelmélet területén végzett módszertani alapkutatási tevékenysége mellett kiemelt hangsúlyt fektet az alkalmazott kutatásra és a K+F+I tevékenységre is, melynek célja a társadalmi és egyéb humán jellegű kérdések megválaszolása szofisztikált módszertannal. Csoportunk munkatársai matematikai, statisztikai és informatikai felkészültsége lehetővé teszi, hogy az üzleti életből vagy a társadalomtudományok területéről érkező szinte bármilyen adatból értékes információkat nyerjünk ki. Laborunk legfőbb kutatási területei: prediktív analitikai megoldások az oktatásban és egészségügyben, ügyfélanalitika, viselkedéselemzés, adat-alapú felsőoktatási döntéshozatal, szociális hálózatok elemzése, komplex hálózatok strukturális jellemzése, megmagyarázható mesterséges intelligencia a humán tudományokban, tudománymetria.

 


Részletes információkért kattintson weboldalunkra: https://hsdslab.math.bme.hu