Matlab információk

Az oldalt szerkeszti / The editor of this page: Horváth Róbert (Matematika Intézet, Analízis Tanszék / Institute of Mathematics, Department of Analysis), a TTK kari Matlab felelőse / Matlab representative of the Faculty of Natural Sciences. 


MATLAB on Campus and @ Work 

March 2019


MATLAB on Campus and @ Work 

February 2019


 Matlab Academic Resources & Events  

October 2018


 MATLAB Digest | Academic Edition 

October 2018


 Elérhető a Matlab R2018b verziója - Matlab R2018b available - September 2018 

Bővebb információk / more information


 Matlab Academic Resources & Events 

September 2018


 Matlab Academic Resources & Events 

August 2018


 Matlab licenc fájl frissítése - 2018. június 23. 

A Matlab éves licenc meghosszabításra került. Újabb érvényességi ideje 2019. március 31. Ha nem tűnik el magától a Matlabból a licenc lejártára való figyelmeztetés, akkor szükséges a licenc fájlok frissítése. Ez röviden az alábbi módon tehető meg: Home fül, Help menü, Licensing menüpont, majd itt a Update Current Licences pontot kell választani. Ezek után pár értelemszerű kattintás és újraindítás után eltűnik már a Matlabból a figyelmeztetés (részletes leírás). 

Másik lehetőség: a Matlab licenc frissítse előre letöltött licenc fájl segítségével


 Matlab licenc fájl frissítése - 2018. április 27. 

A Matlab éves licencének lejártával ahhoz, hogy a türelmi idő alatt is probléma nélkül lehessen használni a szoftvert, szükséges a licenc fájlok frissítése (ha nem tűnik el a Matlabból a licenc lejártára való figyelmeztetés). Ez röviden az alábbi módon tehető meg: Home fül, Help menü, Licensing menüpont, majd itt a Update Current Licences pontot kell választani. Ezek után pár értelemszerű kattintás és újraindítás után eltűnik már a Matlabból a figyelmeztetés (részletes leírás). 


 Elérhető a Matlab 2018a verziója -  2018. március 

Bővebb információk


 Matlab Distributed Computing Server elérhető egyetemünkön -  2017. október 5.

Szeretnénk értesíteni arról, hogy a BME-n elérhető teljes – jelenlegi R2017b verzióban 88 terméket tartalmazó- MATLAB-Simulink termékcsalád tartalmazza a MATLAB Distributed Computing Server™ terméket is. 

A szerver már telepítve lett és funkciói elérhetőek, szabadon használható oktatási és non-profit kutatási feladatokra, azonos feltételekkel, mint a teljes egyetemi MATLAB licenc.

  • A MATLAB Distributed Computing Server (MDCS) segítségével nagy számításigényű MATLAB és Simulink modellek futtathatóak számítógépen, klaszteren, felhő vagy grid alapon. 
  • Parallel Computing Toolbox™ használatával fejlesztett alkalmazásokat futtathatjuk a MATLAB Distributed Computing Server-en.
  • A kiszolgáló támogatja a kötegelt feladatokat, a párhuzamos számításokat és az elosztott nagyméretű adatokat. 
  • A szerver a beépített klaszter feladatütemezőn kívül több általánosan használt ütemezőt is támogat (commonly used third-party schedulers).
  • A MATLAB Distributed Computing Server minden MathWorks toolbox-hoz and blockset-hez licencet biztosít, így egyszerűen futtathatja MATLAB programjait klaszteren.

További részletek és információ angolul:

Az MDCS licenc telepítéséhez leírás:  https://www.mathworks.com/content/dam/mathworks/mathworks-dot-com/support/product/DM/installation/ver_current/Files/mdcs-mjs-quickstart-guide.pdf

Videós útmutató (12min):  https://www.youtube.com/watch?v=1lYJnu965BU


 Matlab hírek 2017. október 3. 

  • A Mathworks adatai szerint ezidáig egyetemi szinten összesen 880 Matlab telepítés történt a licenc kezdete óta. Ebből 566 hallgatói telepítés; TTK kari e-mail címmel 30-an telepítették a Matlabot. 
  • Megjelent az újabb R2017b verzió. Az új funkciókról tájékoztatást kaphatunk a https://www.mathworks.com/products/matlab/whatsnew.html oldalon. Külön figyelmükbe ajánlom a Live Editort, ami nagyban segíthet oktatási anyagok készítésében. Érdekes adat, hogy a Matlab fejlesztésének köszönhetően, a Matlab kódok már kb. kétszer olyan gyorsan futnak, mint két évvel ezelőtt. Telepítéshez le kell tölteni a Mathworks honlapjáról a telepítőt (https://www.mathworks.com/downloads/), majd elindítani. Ezután meg kell adni a Mathworks accountunkat (amivel a korábbi telepítést végeztük) ill. a hozzá tartozó jelszót, és értelemszerűen installáljuk a programot. Ez egy külön mappába fogja rakni az új Matlabot (R2017b), a régi Matlab (R2017a) mellé. A régit ezek után eltávolíthatjuk a gépünkről. 
  • A Matlab Onramp lehetőséget biztosít a Matlabbal való ismerkedésre új felhasználóknak. Interaktív feladatokon keresztül tanulhatjuk meg a Matlab használatát és az alapvető parancsokat.  https://matlabacademy.mathworks.com/R2017a/portal.html?course=gettingstarted Mathworks accounttal kell bejelentkezni.
  • Profi kinézetű alkalmazások készíthetők a Matlab App Designer moduljával. Részletek: https://www.mathworks.com/products/matlab/app-designer.html
  • Regisztrált Matlab felhasználók bármilyen internettel rendelkező gépen használhatják a Matlabot a Matlab Online felületnek köszönhetően. Nem szükséges, hogy a Matlab telepítve legyen az adott számítógépre. A Matlab Online az alábbi linken keresztül érhető el: https://www.mathworks.com/products/matlab-online.html

 


 Helló Matlab - 2017. október 12. 

Kedves Kollégák és Hallgatók!

Szeretettel várunk a különleges MATLAB bemutatóra!

HELLÓ MATLAB! – előadás a BME-n

Dátum: 

2017. október 12. (csütörtök)

Időpont: 

16:00 – 17:30

Helyszín: 

I. épület (Informatika) IB 026.

 

Cím: 

1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.

 

Az előadás témái:

16:00 – 16:30

1.) Mi is a MATLAB?
Általános bevezetőt követően a MATLAB főbb felhasználási területeinek bemutatása.

16:30 – 17:00

2.) Képfeldolgozás MATLAB segítségével.
Vasúti sín lehajlásának számolása fényképek alapján.

17:00 – 17:30

3.) Hardver csatlakoztatása MATLAB-hoz:
Arduino, mint low-cost-hardware használata.

A részvételhez a MATLAB ismerete nem szükséges.

További részletek és regisztráció az esemény weboldalán:  http://gamaxlabsol.com/matlab_bme_okt_2017/

Várunk minden érdeklődőt!


 TAH Matlab licenc a BME-n 

Egyetemünkön mindenki számára elérhető a Matlab program. A telepítési útmutató ezen a belső linken érhető el.

A TAH licenc bejelentése a BME honlapján.