Lányok Napja a BME TTK-n

A Lányok Napja 2024. ápr. 25-én a BME TTK-n az alábbi programmal várja az érdeklődőket az R épület 108-as teremben:

10:00-10:45

Dr. Bálint Péter:

Szellemi sport a biliárdozás?

Rögzítsük a sík egy D tartományát, ez lesz a biliárdasztal. Tekintsünk egy tömegpontot, amely D belsejében egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, határához érve visszaverődik: a kilépési szög megegyezik a beesési szöggel. A matematikust elsősorban ennek a mozgásnak az általános jellegzetességei érdeklik – vannak-e periodikus pályák, eljut-e hosszú távon a tömegpont D-n  mindenhová, stb. A biliárdok D alakjától függően változatos viselkedést mutatnak. A felmerülő jelenségek sok más érdekes kérdéshez is kapcsolódnak, a számelmélettől a statisztikán át a fizikáig.

11:00-11:45

Turóczi Hajnalka:

App fejlesztés, hogy pszichésen is jól legyünk

Pszichológusként, és ipari termék- és formatervező mérnökként végeztem a BME-n. A két szakmáról elsőre azt gondolhatjuk, nem kapcsolódnak egymáshoz szorosan, de doktori kutatásomban mégis kísérletet teszek a kombinálásukra. Egy olyan applikáció megalkotásán dolgozom, ami bizonyítottan képes fokozni a jóllétet. A folyamat izgalmas állomásokat, és kutatási elrendezéseket hozott magával. Az előadáson ezekről és az ezek mögött álló tudományos modellekről, személyes megélésekről is szó lesz.

12:00-12:45

Krasznai Anna:

Elméleti fizika kutatása diákszemmel - Hidrodinamikától a spinmodellekig

Mit csinál egy elméleti fizikus? Hogyan lehet bekapcsolódni a kutatásba diákként? Milyen kutatási témákba kapcsolódtam be én egyetemi hallgatóként? Hogyan tovább?

13:00-13:45

Dr. Burai Pál:

Az USA elnökválasztási rendszerének kapcsolata középértéktételekkel

Hogyan alakult ki a jelenlegi elektori rendszer? Milyen feltételeket szabtak az alapító atyák? A jelenlegi rendszerben milyen minimális szavazataránnyal lehet valaki elnök? Ki találta ki a jelenlegi rendszert? Mi lenne, ha az amerikai rendszert az EU-ban is alkalmaznák?

Forrás: Lányok Lapja honlap